Wat is een doula?

Doula komt vanuit het Grieks en betekent ‘dienende vrouw’. Een doula is een vrouw die naast je zijde staat, die er is voor jullie, een vertrouwenspersoon. Een vrouw die je ondersteunt zonder dat ze medisch gericht is.

wat-is-een-doula

Ze maakt ruimte om heel wat bespreekbaar te maken. Een doula luistert werkelijk naar je en brengt je soms ook weer net iets verder in je denk -of gevoelsproces. Ze maakt je bewust dat er heel wat op voorhand te bespreken en af te stemmen is met iedereen die je zal omringen tijdens de bevalling. Ze wijst je op jouw mogelijkheden en maakt je bewust van je keuzes en rechten tijdens een bevalling. Ze geeft allerlei inspirerende handvaten -ook voor de vader- zodat jullie er samen in geloven dat jullie het kunnen. Ze bekijkt jou als een geheel, verbonden met je baby, samen met je partner. Jullie gezin staat centraal in dit verhaal.

Waarom een doula?

– Het kan de arbeidsduur verminderen
– 40% minder kunstverlossingen (inknippen, vacuüm)
– 50% minder keizersneden
– 40% minder weeën opwekkende middelen nodig
– 60% minder verzoeken om pijnstilling (ruggenprik)
– Minder postnatale depressies zes weken na de geboorte
– De partner is actiever betrokken bij de geboorte

Er wordt met een meer tevreden en positiever gevoel terug gekeken op de bevalling, omdat de moeder en haar partner zich gehoord en gesteund voelden tijdens het hele proces. Dit is een belangrijk punt omdat een negatieve bevallingservaring een langdurige lichamelijke en geestelijke nasleep voor de moeder kan hebben.